pisica mobila canapea

Cum sa faci pisica sa nu mai zgarie mobila din casa

Chiar dacă iubim foarte mult prietenii noștri felini, vrem și să păstrăm decorul frumos. Vestea bună? După ce am cercetat sfaturile experților, am descoperit 10 metode ușoare de a împiedica pisica să zgârie mobilierul.

Dacă te simți frustrat, trebuie să știi că nu ești singur. Din fericire, a fost nevoie doar de o combinație de două metode pentru a o face să-și piardă interesul pentru zgâriat canapeaua și scaunele. Astăzi, pentru a face pisica sa nu mai zgarie mobila, este nevoie doar de o singură tehnică. Da, chiar așa! Acum, să vorbim mai întâi despre de ce zgârie pisicile lucruri.

Pisica pe canapea

 

De ce zgârie pisicile lucruri?

Zgârierea este un act natural pentru o pisică și este complet necesar pentru bunăstarea lor. Potrivit lui Jackson Galaxy, specialist în comportamentul pisicilor, și a Dr. Jean Hofve, medic veterinar, iată motivele pentru care pisica ta zgârie:

1. Pentru a-și menține ghearele sănătoase. Acest lucru ajută la îndepărtarea cojii exterioare moarte a unghiei, menținând unghia sănătoasă și ascuțită.

2.Pentru a se întinde. Le permite pisicilor să se întindă, ceea ce este necesar pentru a-și întări partea superioară a corpului. Întinderea le permite să-și exerseze mușchii.

3.Pentru a marca teritoriul. Le permite pisicilor să-și marcheze teritoriul vizual. Labele lor conțin glande de miros care eliberează mirosuri atunci când zgârie lucruri, ceea ce lasă în urmă "semnătura" pisicii.

4. Merită menționat și un motiv în plus: Pentru a se simți bine. Nu doar că zgârierea se simte bine pentru pisici, dar le eliberează și stresul. Acest lucru înseamnă că atunci când o pisică zgârie lucruri, există o șansă mai mică să dezvolte alte comportamente nedorite.

Acum că știi de ce pisicile au nevoie să zgârie, este important să înveți ce să nu faci înainte de a încerca orice metodă.

Pisica pisiceala.ro

 

Lucruri pe care NICIODATA nu ar trebui să le faci pentru a preveni zgârierea.

Spre deosebire de ceea ce se crede în mod obișnuit, pisicile nu sunt animale răutăcioase. Acest lucru înseamnă că dacă o pisică zgârie scaunul tău, nu o face in ciuda ta. În schimb, pisica zgârie pur și simplu din motivele menționate anterior.

Înțeleg. Pe moment, mai ales dacă canapeaua ta de 2.000 de euro tocmai a fost distrusă, poate fi ușor să-ți pierzi răbdarea cu pisica ta. Cu toate acestea, pedepsirea pisicii nu va rezolva problema. În schimb, pedeapsa va duce la probleme și mai grave pe viitor.

NICIODATĂ să nu strigi sau să pedepsești fizic
În primul rând, nu putem sublinia suficient de mult cât de important este să nu strigi sau să pedepsești fizic pisica ta dacă zgârie ceva care este "interzis". Nu doar că certarea sau lovirea este complet ineficientă, dar oricare dintre acestea va face ca pisica să te temă. Strigătele și loviturile vor provoca, de asemenea, stres și anxietate la pisică, ceea ce poate duce la comportamente nedorite suplimentare. În plus, o pisică nu ar înțelege niciodată motivul acestor pedepse.

NICIODATĂ să nu scoți ghearele pisicii
În al doilea rând, te sfătuim să nu scoți ghearele pisicii pentru a preveni sau rezolva zgârierea distructivă. În ciuda numelui, scoaterea ghearelor este mult mai mult decât îndepărtarea ghearelor unei pisici. Pentru a vă asigura că ghearele nu cresc din nou, fiecare deget trebuie amputat, ceea ce reprezintă 1/3 din labele unei pisici. Acest lucru este echivalent cu tăierea degetelor unei persoane la prima falangă.

Această procedură este considerată foarte inumană, deoarece cauzează durere și suferință inutile. Ironia face că multe pisici cu gheare scoase dezvoltă probleme comportamentale mai grave decât zgârierea.

 

gheare de pisica

 

10 Metode pentru a opri Pisica să Zgârie Mobilierul

Acum trebuie să te gândești, "Ok, deci dacă nu pot să le pedepsesc, iar scoaterea ghearelor este inumană, cum îmi salvez canapeaua de distrugere?!"

Trucul este să oferi pisicii o suprafață alternativă care să fie mai atractivă decât suprafața pe care încerci să o protejezi. Această suprafață alternativă trebuie, de asemenea, să fie plasată strategic. Cu asta in minte, iată metodele pe care le-am găsit:

Metoda 1: Stâlpi pentru zgâriere
Această metodă este cu adevărat o situație în care toată lumea câștigă, deoarece îi permite pisicii să-și satisfacă nevoia de zgâriere și, totodată, să salveze suprafața interzisă. În plus, este ușor de implementat.

Cheia acestei metode constă în plasarea stâlpilor pentru zgâriere în fața lucrurilor pe care dorești să le protejezi.

Reține că dacă pisica ta nu este imediat interesată de stâlpul pentru zgâriere, poți să o atragi cu gustări. O altă opțiune este să presari catnip sau să stropesti cu iasomie pe el, lucruri pe care pisicile le adoră.

Datorită diverselor opțiuni, este recomandat să obții o varietate de stâlpi pentru zgâriere diferiți, pentru a afla care tip îl preferă pisica ta. Dacă căutați, puteți găsi cu ușurință stâlpi pentru zgâriere ieftini.

Pe lângă tipul de stâlp pentru zgâriere, materialul din care este făcut stâlpul este, de asemenea, important. Conform lui Jackson Galaxy și a Dr. Hofve, lemnul natural este o opțiune bună, deoarece imită foarte bine un copac, lucru pe care pisicile îl adoră să zgârie în natură. Multor pisici le plac și senzația stâlpului înfășurat cu sfoară de sisal. Altelor pot să le placă plăcile de sequoia sau de cedru.

Metoda 2: Spray-uri cu Arome de Citrice
O altă metodă care ne-a ajutat foarte mult a fost utilizarea unui spray cu aromă de citrice. Stâlpii pentru zgâriere și spray-urile cu aromă de citrice merg foarte bine impreuna.

Tot ce trebuie să faci este să stropesti suprafața de material pe care vrei să o protejezi. Aceste spray-uri funcționează deoarece pisicile au o aversiune naturală față de mirosurile de citrice. Pentru a menține efectul, trebuie doar să reaplicați după nevoie.

Deoarece spray-urile cu arome de citrice sunt deterrenți naturali pentru pisici, este important ca NICIODATA sa nu pulverizezi produsul direct pe pisică. Aceste produse sunt destinate numai pentru a fi pulverizate pe suprafețe de material.

Dacă pulverizați o canapea sau un scaun, vă recomandăm să o faceți înainte de culcare. Astfel, va fi complet uscat în ziua următoare când vă veți așeza pe el și nu va rămâne niciun produs pe haine.

Metoda 3: Acoperirea Obiectului
Mulți părinți de pisici nu se gândesc să acopere obiectele care au nevoie de protecție. Dar acest lucru poate fi ușor realizat acoperind piesa țintă cu un cearceaf. Sau, o altă opțiune este să cumpărați un protector de mobilier special conceput pentru a proteja împotriva zgârieturilor pisicilor. Chiar dacă nu doriți să acoperiți acea canapea frumoasă pe termen lung, este un lpas excelent pentru a începe dacă așteptați să obțineți rezultate de la una dintre celelalte metode.

Metoda 4: Bandă Adezivă Bilaterală
O altă tehnică este să lipiți bandă adezivă bilaterala pe zona pe care doriți să o protejați. Acest produs funcționează pentru că banda adezivă are o textură tactilă pe care pisicile o evită. 

Metoda 5: Spray Activat de Mișcare
Așa cum sună numele, un pulverizator activat de mișcare, precum cel de la PetSafe, funcționează automat. Când pulverizatorul detectează că pisica intră într-o zonă interzisă, emite un spray inofensiv și fără miros pentru a o descuraja să continue. Acesta este, de asemenea, un mod de a împiedica pisicile să urce pe blatul bucătăriei și pe mese. Dacă treci frecvent pe lângă locul pulverizatorului, poti folosi această metodă atunci când nu ești acasă.

Metoda 6: Tăierea Unghiilor
Cu toate că aceasta poate părea o metodă evidentă, nu am vrut să o exclud pentru că unii părinți de pisici nu cred că tăierea unghiilor va rezolva problema. Deși unghiile tăiate în sine nu vor opri pisica să zgârie, ele vor reduce cantitatea de daune provocate oricărui lucru pe care pisica îl zgârie. 

Metoda 7: Capace pentru Unghii
Capacele pentru unghii sunt ca echivalentul unghiilor acrilice pentru femei. Capacele acoperă fiecare unghie astfel încât zgârierea să provoace puține sau deloc daune. Capacele pentru unghii cad în mod obișnuit după patru până la șase săptămâni, moment în care trebuie aplicate altele noi.

Aceste capace sunt considerate a fi o alternativă umană la scoaterea ghearelor. Materialul este netoxic, iar capacele permit retragerea completă și extinderea ghearelor, ceea ce înseamnă că pisica ta nu va fi împiedicată să-și întindă mușchii.

Pentru ca capacele pentru unghii să funcționeze corect, este crucial să fie aplicate corect. Deci, dacă decideți să faceți acest lucru, asigurați-vă că urmați cu strictețe instrucțiunile.

Metoda 8: Covor PVC
Această metodă implică așezarea unui covor din PVC cu laturile ascutite în fața locului în care pisica adoră să zgârie. Senzația aspră va învăța curând pisica să nu se apropie de covor.

Cu toate că covoarele din PVC pot fi eficiente, aceasta este una dintre acele metode care ar trebui să fie păstrate ca ultim resort. Cu toate acestea, opțiunea există pentru pisicile foarte încăpățânate.

Cu toate că covoarele din PVC pot fi eficiente, aceasta este una dintre acele metode care ar trebui să fie păstrate ca ultim resort. Cu toate acestea, opțiunea există pentru pisicile foarte încăpățânate.

Metoda 9: Stropirea cu Apă
În cele din urmă, poți recurge la stropirea pisicii cu apă (cu o sticlă de spray) atunci când o prinzi zgâriind. După cum am menționat mai devreme, nu ar trebui niciodată să certați pisica. Deci, dacă o stropești, spune simplu cu voce fermă, dar calmă, cuvântul "nu" în timp ce o faci.

Conform ASPCA, stropirea ar trebui să fie păstrată ca ultim resort, deoarece actul de alarmare poate determina pisica să se teamă, ceea ce este ceva ce nu dorești niciodată. Din acest motiv, te îndemnăm să încerci toate celelalte metode înaintea acesteia.

Gânduri Finale
La sfârșitul zilei, toate pisicile sunt diferite, motiv pentru care este cel mai bine să experimentați pentru a vedea care dintre aceste metode funcționează cel mai bine pentru pisica ta.

Este, de asemenea, important să consulți întotdeauna medicul veterinar dacă ești îngrijorat de comportamentul pisicii tale. De asemenea, dacă această listă nu dă rezultate, este timpul să suni veterinarul CÂT MAI REPEDE, deoarece ar putea exista ceva în neregulă cu pisica ta.

Înapoi la blog

Produse Apreciate de Pisici

Cele mai vandute jucarii si accesorii de Pisici de pe Pisiceala.ro