Depresia la pisici: simptome, cauze si tratarea depresiei.

Depresia la pisici: simptome, cauze si tratarea depresiei.

Pisica in depresie
 
Uneori putem observa cum din pacate pisica poate da semne de tristete. Cu singuranta atunci cand se intampla acest lucru, ne ingrijoram pentru ca micuta felina nu este cuvantatoare si nu ne poate comunica verbal ce o intristeaza si cum am putea sa ii sarim in ajutor.
Totusi, din fericire, in timp s-au facut studii si observand comportamentul pisicilor s-au individuat cauzele depresiei la pisici si s-au gasit solutii pentru tratarea depresiei, pe care este bine sa le stim inainte de a ne lovi de aceasta problematica.
Pentru a avea totul cat mai clar, vom parcurge pe rand subiectul detaliat, incepand cu simptomele si cauzele declansatoare ale depresiei si prezentand apoi solutiile pentru tratarea deprsiei la pisici.
 
Depresia la pisici-simptome
Nu se poate face un diagnostic la pisici atunci cand sunt deprimate, dar exista cateva semnale clare care indica aceasta stare a micutelor feline.
Pisicile atunci cand sunt triste pot suferi modificari de comportament si acest lucru este adese vizibil si pe mimica faciala. Ele devin apatice, isi pierd din energie si incep sa faca lucruri pe care inainte nu le faceau si nu mai cer sa fie mangaiate, dorm foarte mult atat ziua, cat si noaptea.
Cum spuneam, depresia la pisici nu poate fi diagnosticata, dar semnalele foarte clare ne avertizeaza atunci cand trista si deprimata.
Pisica in depresie devine solitara si este imposibil sa nu ne dam seama de acest lucru, pentru ca pisicutele prin definitie adora compania noastra, orice atetie si are mai tot timpul chef de joaca.
Semnele comune care reprezinta depresia la pisici sunt:
  • dormitul in exces
  • stare de letargie
  • lipsa apetitului
  • modificari comportamentale si ale rutinei cotidiene
  • isi face nevoile altundeva decat in litiera
  • nu interactioneaza cu voi
  • nu mai au chef de joaca
  • grooming exagerat
  • miauna in mod diferit
Pot aparea si alfel de modificari comportamentale, care difera de la o pisica la alta, dar fiecare iubitor de pisici isi va da seama atunci cand micuta sa felina se comporta in mod diferit si va simti daca problema persista si va percepe instinctiv atunci cand ceva nu este in regula.
Asa cum pisicile ne simt pe noi si noi le simtim pe ele.
 
Haideti sa vedem acum care ar putea fi cauzele care declanseaza depresia la pisici?
Cauzele care pot declansa depresia la pisici pot fi de natura fizica sau de natura psihologica.
In cazul in care cauza este de natura fizica, se va descoperi printr-o consultatie la veterinar si in cazul acesta, va fi tratata mai intai boala, inlaturata problema fizica, asa cum recomanda medicul veterinar. In paralel, sigur pisicuta va avea nevoie de atentii speciale, va avea nevoie sa ne simta langa ea.
In schimb, in cazul in care cauza este una de natura ambientala, psihologica, va trebui sa fim noi atenti pentru a descoperi posibilele cauze.
Cateva exemple generice ne pot ajuta sa ne gandim mai bine la ce s-ar fi putut intampla in mod subiectiv in cazul pisicii noastre.
Unele pisici sunt mai sensibile decat altele si chiar si micile schimbari le pot afecta dar, in general, trec peste ele destul de usor, cu putina atentie din partea noastra.
pisica tigrata
Una din modalitatile de a readuce zambetul pe boticul pisicii este sa o surprindem cu jucarii pentru pisici. Bineinteles ca ii vom si acorda atentie, participand activ la joc impreuna ce ea.
Depresia la pisici din fericire uneori trece foarte usor, prin joaca si dedicandu-i putin mai multa atentie.
Acum, sa ne gandi la posibile cauze mai serioase, acolo unde pisica in depresie va avea nevoie de o si mai mare atentie si vom enumera cateva dintre cauzele cele mai comune: o mutare, plecarea sau mutarea unui membru al familiei, cum ar putea fi un fiu care se muta la casa lui, o delegatie a noastra care a durat mai mult, sau poate din lipsa de timp in ultima perioada s-a simtit neglijat. Cauzele pot fi multiple si subiective, dar cu siguranta fiecare dintre noi va reusi sa identifice daca pisica in depresie a suferit o trauma si cand s-a intamplat acest lucru.
Odata identificata cauza, sa vedem cum se poate trata depresia la pisici?
In primul rand vom gasi metode prin care sa ii ridicam moralul.
Iata cateva sfaturi care ne pot fi de folos pentru ajuta pisica in depresie:
Identificarea si eliminarea factorilor care au putut declansa stresul pisicii.
In acest caz, vom incerca sa ne dam seama care au fost modificarile care i-ar fi putut declansa starea de stres care a dus la depresie. Posibile modificari ambientale, cum ar putea fi schimbari din casa, mutarea litierei pisicii, a mobilierului, etc. Poate i-am schimbat alimentatia sau alte modificari care
i-ar fi putut cauza stres. Odata identificate, nu ne ramane decat sa eliminam factorul declansator si sa ii distragem atentia din nou si in acest caz prin joaca.
pisica si bila pet gravity
Foarte eficiente sunt acele jucarii interactive pentru pisici cu care pisica are placerea de a se juca si de una singura, nu doar in companie. Pisicile adora acest gen de jucarii si nu le pot rezista. Atat de mult le plac, incat, chiar le pot scoate din depresie si vor uita de alte ganduri. Pisicile adora jocurile care le stimuleaza inteligenta si iubesc sunetele, de aceea, o alta jucarie foarte utila pentru a ridica moralul pisicii si de care nu se va mai desprinde odata ce a inceput sa se joace cu ele sunt acele jucarii pentru pisici care scot sunete iar daca au si lacas special pentru iarba pisicii, sansele ca starile depresive ale pisicii sa devina o amintire sunt foarte mari.
Benefica pentru a inlatura depresia la pisici este si o plimbare impreuna cu pisica, pentru ca ele au nevoi de timp petrecut afara si bineinteles in compania noastra. Nu uitati sa luati si jucaria preferata a pisicii cu voi.
Cel mai si cel mai important si de ajutor ii va fi sa ii oferiti dragostea voastra si putin din timpul vostru.
Pisicile adora sa fie mangaiate pe cap si sub barbie si conexiunea dintre voi este cu siguranta cea mai buna terapie.
 
 
Înapoi la blog

Produse Apreciate de Pisici

Cele mai vandute jucarii si accesorii de Pisici de pe Pisiceala.ro