Iarba pisicii beneficii si efecte asupra pisicilor

Iarba pisicii beneficii si efecte asupra pisicilor

Iarba Pisicii sau Catnip
Haideti inainte de a vedea beneficiile pe care le are iarba pisicii, sa vedem care sunt originile ierbii pisicii si sub ce alte denumiri este cunoscuta aceasta planta care provine din acelasi grup de plante ca si menta.
Iarba pisicii, cunoscuta si sub denumirile: iarba matei, catnip, sau mai putin cunoscuta dupa denumirea stiintifica: nepeta cataria este originara din Europa, Asia si Africa, si doar succesiv a fost importata in Nordul Africii.
Denumirea stiintifica provine de la anticul oras de origine etrusca Nepete, unde probabil au fost experimentate si studiate pentru prima data proprietatile si beneficiile pe care le are iarba pisicii atat asupra felinelor, cat si asupra oamenilor.
Inca din 1700, oamenii au folosit iarba matei ca analgezic si calmant, dar sa revenim la pisici, astfel vom putea afla care sunt efectele benefice pe care le are catnip asupra pisicilor.
 
Iarba pisicii beneficii asupra pisicilor:
 
Asa cum putem observa cu ochiul liber, dar si conform studiilor, iarba pisicii rezulta cea mai eficienta in calmarea pisicilor in momente de stres, cum ar putea fi mutarile, sosirea unui nou membru in familie, etc.Acest lucru se produce deoarece catnip stimuleaza feromonii, provocand stari de euforie si extaz, apoi de relaxare, astfel, pisica se relaxeaza si se simte din nou in largul ei. Pisica devine mai deschisa in a intampina noutatile ambientale sau in a primi alte persoane in viata ei.
Iarba pisicii nu are efecte colaterale si nu creeaza dependenta. Ba mai mult, are si efecte depurative la pisici, fiind benefica pentru stomacul si intestinul micutelor feline.
Iarba pisicii este flosita si pentru tratarea depresiei la pisici. Stim foarte bine ca si joaca este extrem de beefica si de necesara pentru starea de spirit a pisicii, care in fond are nevoie de relaxare si joaca precum noi, umanii. De aceea, cele mai eficace in acest sens sunt faimoasele jucarii interactive pentru pisici care au lacas unde se pune iarba pentru pisici uscata.
 
Jucarie pt Pisica
 
Haideti sa vedem efectele pe care le are iarba pisicii si cum actioneaza asupra micutelor animale domestice?
Cum spuneam cand am vorbit mai sus in capitolul iarba pisicii beneficii, pisicile devin euforice si bucuroase in prezenta ierbii pisicii.Aceasta stare de bine este foarte similara cu cea pe care o au pisicile in perioada cand sunt in calduri: incep sa se rostogoleasca, scot vocalize si se freaca cu blana de iarba pisicii.
Aproximativ 70-80% din pisicile femele prezinta sensibilitate si sunt reactive la iarba matei.Pisoii nu raspund la catnip inainte de a ajunge la maturitatea sexuala si anume la aproximativ 6-8 luni.Reactia este una mostenita genetic, deci naturala.
Aceasta reactie este cauzata de nepetalactonă, care este componenta principală a uleiurilor esențiale obținute din iarba pisicii. Denumirea substanței provine din combinația denumirii latine a acestei plante, adică Nepeta si lactonă, un grup de compuși chimici.
Nepetalactona patrunde in organism prin mucoasa nazala si acolo se leaga de receptori. Acest lucru declanseaza actiune neuronilor si initiaza un raspuns, prin stimularea mai multor zone ale creierului, in special ale bulbului olfactiv, care este zona responsabila pentru procesarea mirosurilor.Astfel, se activeaza amigdala, care este responsabila de raspunsurile emotionale si hipotalamusul
responsabil de raspunsul comportamental la anumiti stimuli.
Fiind un raspuns legat de maturitatea sexuala, iarba pisicii activeaza procese asemanatoare cu feromonii secretati in timpul perioadei de reproducere a pisicilor.
Iarba pentru pisici poate avea efecte diferite de la o pisica la alta si depinde mult si de forma sub care este atunci cand pisica intra in contact cu ea.
Cea mai eficienta este iarba pisicii sintetica, utilizata in jucarii pentru pisici precum bine cunoscuta jucarie rotativa pentru pisici.
Stim cu totii ca pisicile adora joaca.Daca au parte de suficiente moemnte de joaca, micutele feline sunt fericite si nu vor intra in depresie.Prin joaca se inteleg si momentele de divertisment independent, iar pentru asta ideale sunt toate tipurile de jucarii interactive pentru pisici.
 
 
 
 
 
 
Înapoi la blog

Produse Apreciate de Pisici

Cele mai vandute jucarii si accesorii de Pisici de pe Pisiceala.ro